Ny utsmykning løfter frem kalkmalerier fra middelalderen

Kalkmaleriene i Tanum kirke ble malt ca 1290, og restaurert i 1972. Nå er de løftet frem i ny utsmykning av Tanum kirkesenter, et prosjekt også CopyCat fikk anledning til å delta i.

Unike kalkmalerier

«Hvordan kan ny utsmykning i det moderne kirkesenteret gjenspeile samklangen med den gamle, unike middelalderkirken?». Det var utfordringen til utsmykningskomiteen for Tanum kirkesenter i Bærum, der svaret ble å bruke de unike og vakre kalkmaleriene i utsmykningen. Ideen kom fra Marianne Cappelen, som har skrevet masteroppgave om kirkens middelalderbilder. Hun utgjorde komiteen sammen med tidligere sokneprest Lars Erik Espeland (som dessverre døde før prosjektet ble ferdigstilt), Anne-Karine Garstad og kunstner og keramiker Nina Sandok.

Middelalderkirken i Tanum har unik kirkekunst i form av kalkmalerier fra ca 1290. Disse er ikke så lett å få øye på i kirken, men nå er flere av dem løftet frem i utsmykningen i kirkesenteret.

Kirkekunst med unik grafisk prosess

Den unike kirkekunsten er fotografert av fotograf Katharina Næss og har deretter gjennomgått et grundig arbeid frem til de i dag pryder veggene i kirkesenteret. Samtlige fem bilder er produsert med den grafiske prosessen ChromaLuxe og rammet inn hos CopyCats Fine Art-avdeling i Oslo sentrum. Kunstner Nina Sandok har fulgt arbeidet med å overføre fotografiene til plater av matt aluminium, et materiale og en grafisk prosess med høy kvalitet og bestandighet som vil vare i generasjoner. Hun opplever at sluttresultatene er blitt så fine som hun hadde håpet og forventet.

– Det har vært en grundig og utrettelig prosess sammen med Dino Beslic i CopyCat, med mye prøving og testprinting som har resultert i de bildene som nå vil pryde kirkesenteret i mange år. Jeg kjente ikke CopyCat fra tidligere, og vil gjerne understreke at det har vært en hyggelig og åpen dialog hele veien, samtidig som Dino og resten av CopyCat-teamet har holdt et høyt faglig nivå. De fem bildene er valgt ut av menighetsrådet, og bidrar til at gammelt og nytt møtes i en evig sirkel her på Tanum, sier Nina Sandok, som driver verksted med keramikk og kunsthåndverk på Slependen.

Offisielt ble bildene innviet etter gudstjenesten i Tanum kirke 8. november. Både utsmykningskomiteen og CopyCats Dino Beslic ble tildelt blomster for innsatsen, og publikum fikk anledning til å gå gjennom kirkesenteret og selv betrakte de nye bildene. Fra venstre Anne-Karine Garstad, Marianne Cappelen, Katharina Næss og Nina Sandok.

De originale kalkmaleriene fra Middelalderen er avfotografert og reprodusert med den unike Fine Art-teknologien ChromaLuxe hos CopyCat.
De fem bildene er en del av utsmykningen i det prisbelønte Tanum kirkesenter.
Tanum kirke er en av våre fineste middelalderkirker, og de nye bildene ble innviet da høsten var som vakrest, 8. november 2020.