Oppdagelsesreise i regulerte vassdrag

I utstillingen «Regulert» i Fotografiens hus utforsker Torstein Lund Eik endringene som vannkraftutbygging har skapt i norske landskap. Fotografen har lett etter både det dokumentariske og det kunstneriske med dronekamera over våre regulerte vassdrag, og hos CopyCat er vi stolte over at vi fikk lov til å bistå med print og innramming.

Dronefotografering av landskap

Utstillingen er Torstein Lund Eiks første soloutstillingen, men neppe den siste, for vestlendingen er blant annet i gang med dronefotografering av isbreenes landskapspåvirkninger, med opptak i Folgefonna nasjonalpark. Akkurat nå er det imidlertid utstillingen «Regulert» i Fotografiens hus som opptar mest, der han stiller ut 30 fotografier, samtlige printet og rammet inn hos CopyCat. Det er et samarbeid han gjerne anbefaler til andre fotografer.

– Samarbeidet med CopyCat har fungert helt utmerket, ikke minst med verdifulle råd rundt valg av materialer og innramming. Dino og Jørgen hos CopyCat avdeling Fine Art hadde ikke bare kunnskap om print og materialer, men de forsto også hvilke uttrykk jeg ønsket å formidle, forteller Torstein Lund Eik. Med oppvekst i Kvinnherad har han hatt nærhet til fjord og fjell hele livet, men hvordan oppsto egentlig ideen til prosjektet «Regulert»?

Fullt hus og god stemning på åpningen. Torstein Lund Eik (til venstre) har sin første soloutstilling i Fotografiens Hus i Oslo. Vestlendingen har vært på oppdagelsesferd med dronekamera over regulerte vassdrag.

På jakt etter overblikk

– Det begynte med at jeg fotograferte en stein som lå halvveis ned i vannet, med drone, og så hvordan motivet endret seg med vannstanden. Det er noe fascinerende med å få overblikk, og det faktum at man ikke umiddelbart forstår hva bildene viser. Derfor er jeg blitt veldig glad i å bruke drone med kamera som arbeidsverktøy for å utforske og dokumentere samspillet mellom mennesker og natur, forteller Torstein.

Vi kan love at det er et prosjekt som har resultert i fascinerende bilder, som du kan oppleve i Fotografiens hus i Oslo sentrum frem til 1. mars.

Fakta

Torstein Lund Eik (f. 1990) er kunst- og dokumentarfotograf med bakgrunn fra Norsk Fotofagskole. Han bruker drone som arbeidsverktøy og ble også tildelt «Fotografenes pris» for serien «Norway in a nutshell» under CYAN folio på Henie Onstad Kunstsenter i 2019, hvor CopyCat var portfolie-reviewer og representert i dommerutvalget. Bildene i utstillingen «Regulert» er produsert med ulike teknikker hos CopyCat, på materialer som Photo Rag Satin 310 gram og rispapir fra Hahnemühle, i tillegg til matt ChromaLuxe aluminiumsplater. Utstillingen varer til 1. mars 2020, i Fotografiens hus i Rådhusgata 20 i Oslo.

30 bilder, alle printet og innrammet av CopyCat.
Slik har du aldri sett norsk vassdragsregulering før. Fotografen er allerede i gang med nye prosjekter.