Satser alt på å bli «ækt trønder»

Håvard Indergaard Kvigne liker ikke å gjøre ting halvveis. Prosjektet som kan kalles «Å bli ækt trønder» har pågått siden 2008, nå inkluderer det småbruk ved Værnes, rypejakt med «innfødte» og ekteskap med ei «ækt trønderkjerring». I tillegg til jobb som leder av CopyCats avdeling i byen som historisk het Nidaros og ble grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997. Vi har imidlertid ikke kommet for å lære Norgeshistorie, men for å bli bedre kjent med denne «skaptrønderen» sørfra.

Dobbel CopyCat-karriere

Han finner vi innerst i lokalene, midt mellom to jobber, og på skjermen ser vi et nesten fullendt stykke grafisk designarbeid. De to andre medarbeiderne her har fått trøndersk inn med morsmelka, mens Håvard gjør sitt beste for at både antallet kaffekopper gjennom arbeidsdagen og den trønderske uttalen ikke skal stå noe tilbake for kollegene. Siden 2017 har Håvard jobbet for CopyCats avdeling her på Lerkendal i Trondheim, men det er faktisk ikke første gang han har vært på lønningslista vår. Som nyutdannet grafisk designer fra Merkantilt institutt fikk han CopyCat-jobb allerede i 2005, før han påbegynte «trønderprosjektet» sitt i 2008.

Etter åtte år i en annen grafisk trønderbedrift kom du tilbake til CopyCat. Har det svart til forventningene?

– Ingen tvil om det, vi har et flott arbeidsmiljø her, med utstrakt trønderhumor og stor variasjon i arbeidsoppgavene. Siden vi befinner oss et stykke fra de største produksjonsenhetene til CopyCat, forsøker vi å produsere det meste selv, og det har vi også maskinpark til. Kundene benytter seg av at alle tre her har grafisk designkompetanse, så vi får ofte ansvaret for formgivning av forsider eller hele trykksaker. Mange kommer personlig innom, også fra studentmiljøet her ved NTNU, så da blir det et sosialt liv og artige arbeidsdager!

Ingen arbeidsdager er like, sier Håvard hos CopyCat Trondheim. Innimellom kaffe og trønderhumor blir det tid til å utfører alle typer grafiske oppgaver for kundene.

Jaktglede for hele familien

Så har vi hørt rykter om at det er tynnet en del i både rype- og storfuglbestanden i år?

– Nå ja, det er vel en del fugl igjen også, men det har blitt mange fine jaktdager sammen med engelsksetteren og med familien denne høsten. «Onga» er 3 og 8 år, og det er klart de må lære seg hvor maten «kjæm fra» og hvordan den skal gjøres opp og håndteres. Jakt, fiske og friluftsliv utgjør en fin motvekt til travle arbeidsdager, og lite kan måle seg med å fyre opp bål og ta ei pause i fjellet etter ei god økt sammen med bikkja. Akkurat nå høljregner det som du ser, men det har vært en høst der vi har sett sola opptil flere ganger, smiler Håvard, og legger til du må trives også når det regner vannrett hvis du har ambisjoner om å bli «ækt trønder».

Trøndere er ofte kjent for kraftig hårvekst under nesa, men du har foreløpig ikke anlagt «trønderbart»? – Nei, det er en grense for alt, kommer det kontant fra lederen av CopyCats avdeling i Trondheim. Han og de andre trønderne i CopyCat kan du møte hvis du stikker innom avdelingen i Professor Brochs gate 2 i Trondheim.

Skogsfuglbestanden lider under at Håvard er blitt trønder, mens CopyCat-kundene drar fordeler av det.