Referanser, CopyCat eNews

CopyCat trykket bildene til Aftenpostens fotoutstilling «Ett år med krig i Europa»

– Jeg er imponert over kvaliteten på printen, sier fotojournalist Monica Strømdahl.

Aftenposten har fulgt krigen i Ukraina tett gjennom det siste året, og i forbindelse med ettårsdagen for invasjonen ønsket avisens utenriksavdeling å lage en fotoutstilling med bilder og tekst av eget arbeid i Ukraina, Polen, Russland og Norge.

CopyCat fikk æren av å produsere bildene til utstillingen som ble åpnet av ordfører Marianne Borgen 23. februar og står fram til søndag 5. mars.

Historier om menneskeskjebner 

Utstillingen fokuserer på menneskene som på en eller annen måte er påvirket av krigen, forklarer fotograf og visuell nyhetsleder i Aftenposten, Monica Strømdahl.

– Den forteller historier om ukrainere som enten har flyktet, blitt igjen eller er i gang med å starte et nytt liv i et fremmed land, men også om russere som opplever at deres eget land går til angrep på et naboland.

Krigens ansikt: Bildet, som fronter utstillingen, viser 20 år gamle Lena Bezus som ble hardt skadet i kjøpesenteret hvor hun var på jobb i en kaffebar. Foto: Gina Grieg Riisnæs

Hun sier at avisen har hatt en journalist utstasjonert i Ukraina siden invasjonen, og at to fotografer har byttet på å reise ned og dekke situasjonen. 

– Aftenposten er det mediet i Norge som har hatt størst tilstedeværelse i Ukraina, og derfor syntes vi det føltes veldig riktig – og ikke minst viktig – å lage en fotoutstilling av arbeidet vårt.

– De er opptatt av kvalitet

Da utstillingen skulle settes i produksjon valgte Aftenposten å koble på CopyCat. 

– Det var egentlig et enkelt valg. Både fordi de kom med et godt tilbud, men også fordi jeg vet fra tidligere samarbeid at de er utrolig opptatt av resultat og kvalitet. De gir det lille ekstra og man blir veldig godt mottatt som kunde, sier Strømdahl.

Hun understreker at bildekvaliteten var spesielt viktig for Aftenposten.

– Jeg må si at jeg er imponert over kvaliteten på bildene, på printen. Det ser veldig bra ut og vi er kjempefornøyd med resultatet.

– Jeg må si at jeg er imponert over kvaliteten på bildene, på printen. Det ser veldig bra ut.

Monica Strømdahl, fotojournalist i Aftenposten

Trykket på Ibondplater

Fotoutstillingen «Ett år med krig i Europa» skal stå ute i vær og vind. Det stiller spesielle krav til både materialer og trykk, forteller Thomas Baarsrud, ansvarlig for produksjonen av bildene.

Mannen bak printen: Thomas Baarsrud var ansvarlig for å printe bildene.

– Vi valgte å gå for hvitlakkerte Ibondplater – en sandwhichplate med kjerne av PP (polypropylen) som er dekket av et lag aluminium på begge sider. Dette mediet har mange fordeler, sier Baarsrud og legger til:

– Ibondplatene veldig sterke, og dessuten et rimeligere og langt lettere alternativ enn massive aluminiumsplater. De egnet seg helt perfekt til dette prosjektet. 

Var aldri i tvil om at resultatet ville bli bra 

– Vi mottok veldig gode bildefiler fra Aftenposten. Det hjelper lite med topp utstyr om bildekvaliteten er dårlig. Selv om det var motiver her som satte vår printer «på prøve», så var utgangspunktet svært godt og da blir resultatet deretter, sier Thomas Baarsrud.

Han forteller at maskinen alltid skal ha optimaliserte printinnstillinger for de ulike mediene, og at det derfor hører med til sjeldenhetene at de må justere farger, lys og lignende på det enkelte bildet. 

– Av den grunn trengte vi bare å gjøre ett enkelt testtrykk for å sjekke at farger og kontraster ble gjengitt som ønsket. 

Trenger du hjelp til å trykke fotografier eller kunst? Ta kontakt for et uforpliktende tilbud!

Del