Referanser, CopyCat eNews

Frivillighet Norge: – CopyCat har tenkt bærekraft hele veien

Da lokal frivillighet skulle vises fram på 100 fylkesbiblioteker landet rundt, spilte flatpakkede og bærekraftige utstillingsmoduler i papp en sentral rolle.

I år blir alle de frivillige organisasjonene som står på for fellesskapets beste, løftet fram i lyset – 2022 er nemlig Frivillighetens år! Som en del av dette har et heldigitalt museum for frivillighetens betydning blitt lansert – Frivillighetens museum. Der får du historien om ulike gjenstander som alle representerer en frivillig organisasjon, for eksempel den ikoniske innsamlingsbøssa til TV-aksjonen.

– I tillegg ville vi lage en fysisk utstilling av det digitale museet, i samarbeid med fylkesbibliotekene. Bibliotekene er viktige arenaer for frivillig aktivitet lokalt, forteller Hanne Lin Rossow Prestegård. Hun er seniorrådgiver i Frivillighet Norge – en interesseorganisasjon som jobber for de frivillige organisasjonene rundt i hele landet.

En modul – mange muligheter

Hvordan gjøre et digitalt konsept fysisk? Det var spørsmålet Frivillighet Norge og Birgit Torkildsby, kreativ konsulent og designer, måtte finne ut av. 

– Vi kom fram til at vi ville lage fysiske moduler hvor vi kunne vise fram gjenstandene, og så var det opp til hvert enkelt bibliotek og de lokale frivillige organisasjonene å velge ut objektene, sier Birgit.

BÆREKRAFT I PAPP: Flatpakkede utstillingsmoduler i konstruksjonspapp ble en ideell løsning for Frivillighet Norge.

Modulene måtte kunne sendes flatpakket ut til bibliotekene. Derfor var det nødvendig med en enkel konstruksjon – som i tillegg var solid og så bra ut når det var ferdig montert. Men hvem kunne hjelpe dem å sette ideen ut i live? 

– Jeg koblet på CopyCat tidlig i prosessen, og sammen utviklet vi en dynamisk utstillingsmodul i papp med to podier og en høy plate i midten. Platen har whiteboardfolie på begge sider, slik at bibliotekene kan bytte objektene i utstillingen så ofte de ønsker.  

Løsningen med whiteboardfolie skiller seg ut, mener Hanne Lin Rossow Prestegård i Frivillighet Norge. 

– Den er helt genial! Det gjør det enkelt å fjerne gammel utstillingstekst og skrive en ny, slik at biblioteket for eksempel kan stille ut et vaffeljern den ene dagen og et fastelavensris det neste.

Bærekraftig materiale og norsk produksjon 

For Frivillighet Norge var det avgjørende at modulene ble produsert så bærekraftig som mulig, og i et miljøvennlig materiale som kunne resirkuleres. 

– CopyCat kom med mange forslag på hvordan det kunne gjøres, og tenkte bærekraft i alle ledd, forteller Rossow Prestegård. 

CopyCat kom med mange forslag på hvordan det kunne gjøres, og tenkte bærekraft i alle ledd.

Hanne Lin Rossow Prestegård

Til slutt fant de fram til D-Board Light, en papirbasert lettvektsplate med honeycomb-struktur som er laget av 100 prosent resirkulerte fibre. 

– Alle bibliotekene fikk to moduler hver, og det er tross alt store mengder papp som går med til å lage 200 slike moduler. Så jeg er veldig glad for at vi kom fram til en miljøvennlig og bærekraftig løsning. 

Selve produksjonen skjedde i Norge – i CopyCats profilavdeling på Billingstad. Og da alle modulene var trykket, kuttet og ferdig pakket, ble de sendt ut med bibliotekenes egen transportsentral i god tid før utstillingsåpningen på Nasjonal bibliotekdag 1. september.

Leverte over forventning

Frivillighetens år var også på plass da Virke Arena 2022 gikk av stabelen i Oslo Spektrum 22. september. En stand med fem utstillingsmoduler ble satt opp – denne gangen montert av CopyCat. 

VIRKE ARENA: Vaffeljern og ropert fikk representere frivilligheten på Virke-Messa. Foto: Kilian Munch.

– CopyCat-gutta kom tidlig på morgenen og rigget, så da jeg kom ned til messeområdet stod alt klart. Det kaller jeg service! De leverte rett og slett over all forventning, sier Hanne Lin Rossow Prestegård. 

Også Birgit Torkildsby skryter av samarbeidet med CopyCat. 

– Det har vært veldig hyggelig. Ikke bare er de flinke, de er utrolig løsningsorienterte. Vi hadde noen utfordringer med leveransen av papp underveis, men da bare kastet seg rundt og løste det – og alt ble levert i tide, avslutter designeren. 

Lyst på en messestand i konstruksjonspapp? Det fikser vi – bare ta kontakt!

Del